OVER ONS

HET BOSTHERAPIECENTRUM

Expertise en visie

Met ons team van gecertificeerde natuur- en bosbadgidsen en adviseurs dragen we bij het Bostherapiecentrum zorg voor een unieke natuurbeleving voor onze deelnemers. Via de specifieke methoden van Shinrin-Yoku (bosbaden) word je in verbinding gebracht met de natuurlijke wereld om je heen; letterlijk en figuurlijk een onderdompeling in de Natuur, waarbij het doel ‘jezelf verbinden met de natuur en jouzelf’ centraal staat.

Eenvoudigweg blootstelling aan de natuurlijke omgeving levert al vele fysiologische en mentale gezondheidsvoordelen op. Maar Shinrin-Yoku (bosbaden) kan ook diepgaande therapeutische effecten hebben; denk hierbij aan het herstel van relaties (o.a. met jezelf), zingeving hervinden, rust en balans terugbrengen, energie en vitaliteit bevorderen.

Bij Shinrin-Yoku (bosbaden) is niet de gids, maar de Natuur de therapeut. Waarbij de samenwerking met de Natuur erop gericht is om het welzijn en de genezing van zowel mens als natuur te ondersteunen.

Een bekwame bosbadgids, specifiek opgeleid voor deze samenwerking met de Natuur, helpt je deuren te openen in een veilige setting. De bosbadgids nodigt je uit om de aandacht te richten op de zintuigen. Hierdoor wordt de focus verlegt: uit het hoofd naar het ‘hier en nu’, waarbij een helende verbinding zal ontstaan met de Natuur en jezelf.

Het Bostherapiecentrum werkt binnen het paradigma van holistische genezing; de geneeskunde van de Natuur is een complexe wellness-ervaring, goed voor het lichaam, de geest en de ziel.

Bosbadgidsen bij het Bostherapiecentrum zijn opgeleid bij - of in het gedachtengoed van ANFT.

Association of Nature and Forest Therapy

Wat onderscheidt ANFT: de methode en praktijk van Shinrin-Yoku (Forest Bathing of Forest Therapy) zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwd onderzoek in de gezondheidswetenschap. Bosbadgidsen (Forest Therapy Guides) beheersen een standaardreeks van technieken die deelnemers helpt om de gezondheidseffecten van Shinrin-Yoku zo optimaal mogelijk te ervaren. De standaardreeks biedt een sterk raamwerk dat deelnemers uitnodigt te vertragen, verstillen, hun zintuigen wakker maakt en om intentioneel contact te maken met de natuurlijke wereld om ons heen.

De methode is cultureel neutraal en daarmee geschikt voor iedereen! ongeacht leeftijd,cultuur of achtergrond.

TEAM

Gidsen

KVK-nummer : 82300941
Ingrid Booster >

Ingrid is een Shinrin-Yoku gids gecertificeerd door de internationale Association of Nature and Forest Therapy, gecertificeerd IVN-natuurgids én oprichter van het Bostherapiecentrum. Als kind was ze altijd in de natuur te vinden: bomen klimmen, slootje springen en liggen in het gras. Want door het bos kwam ze in aanraking met het gevoel echt vrij te zijn.
Nu is haar passie en missie het begeleiden van mensen die een diepe verbinding (willen) voelen met het grote geheel van de natuur, met zichzelf en met anderen. De focus ligt daarbij altijd op de relatie tussen mens en natuur, eigen kracht, diepe ontspanning en de wijsheid van het eigen lichaam. Met haar passie voor ondernemen, natuur en achtergrond in de gezondheidszorg begeleidt Ingrid haar deelnemers tijdens wandelingen in haar thuisgebied, de Schoorlse en Bergense bossen.

KVK-nummer : 82442193
Ton Bremer >

Ton is een gecertificeerd IVN-natuurgids en Reiki-beoefenaar.

Een wandelaar op blote voeten? De kans is groot dat je Ton tegen het lijf bent gelopen. Voor hem is een wandeling in de natuur een echte ‘prikkelende’ belevingstocht. Alle zintuigen doen mee! Maar let op, voor deze gecertificeerd IVN-natuurgids hoeft niets en kan alles. Voor hem is het bos de plek om in alle vrijheid te ontdekken wat jij nodig hebt; jouw intuïtie en nieuwsgierigheid zullen leidend zijn.

Ook de meditatieve onderdelen van Shinrin-Yoku spreken hem aan. Als gids zet hij graag dat deurtje open waarin de natuur zich ontvouwt en je tot een persoonlijke diepere ervaring komt. Het bos geeft je precies wat je nodig hebt. Kom maar en geniet!

KVK-nummer : 71434488
Femke Banga >

Femke is een gecertificeerd Shinrin-Yoku gids en professioneel fotograaf.

Bosbaden is voor iedereen!

Toen Femke voor de eerste keer een bosbad ervoer, werd ze verrast door de impact ervan. “Alsof ik een brug over geleid werd, een nieuwe dimensie in.” Het was alsof alle puzzelstukjes in elkaar pasten en zij thuiskwam.

Femke Banga heeft een achtergrond in o.a. de reguliere zorg, alternatieve geneeswijzen en spiritualiteit. Binnen deze gebieden is zij op zoek naar een betere balans en daarnaast zoekt zij naar oplossingen voor de bron van een probleem. Er moet toch een andere manier van leven zijn, vroeg ze zich vaak af, als ook zij weer eens gestrest was door alle hectiek waar onze maatschappij het patent op lijkt te hebben. Ook bij andere mensen zag ze dat zowel lichaam als geest als het ware ‘onthecht’ raakten van het natuurlijk verloop der dingen, de verbinding kwijtraakten met het ritme van de natuur.

Pas tijdens die gedenkwaardige wandeling door het bos wist ze dat Shinrin-Yoku het antwoord was op al haar vragen. “Weer leven samen met de Natuur, waarbij de Natuur voor ons zorgt en wij voor de Natuur!”

Haar ervaring wil ze graag delen met anderen. Daarom volgde ze een opleiding als gids. Sindsdien zet ze zich in om zoveel mogelijk mensen in aanraking te brengen met bosbaden en de verbinding met onze Natuur weer te vinden. Niet alleen door wandelingen, cursussen en trainingen te organiseren, maar ook door mee te werken aan het opzetten van een groot landelijk platform waar een breed publiek alles over bosbaden te weten kan komen. “Uiteindelijk moet het nemen van een bosbad net zo gewoon worden als yoga!”

KVK-nummer : 72072857
Patricia Hoekstra >

Patricia Hoekstra is gecertificeerd Shinrin-Yoku gids, Mindful Walk Trainer en Vitaliteits- & Wandelcoach.

Resetten in het bos

Dat een leven vol verwondering zo dichtbij is, had Patricia nooit kunnen denken. Het kan in een bos zijn, maar ook in een stadspark of achtertuin. ‘Als ik ga bosbaden voel ik me net een ontdekkingsreiziger. Door bewust stil te staan bij de dingen waar ik normaal aan voorbij snel, ervaar ik iedere keer weer nieuwe sensaties, maar dan zonder overbodige prikkels. Als ik daarna thuiskom voel ik me relaxed, energiek en opgeladen. Ik ben weer in balans. En heb vaak ook nog nieuwe inzichten opgedaan. De natuur stelt me nooit teleur!’

Patricia Hoekstra dacht als marketeer en loopbaancoach bij grote organisaties als Sanoma Uitgevers en NS volop in het leven te staan. Stoer, sterk en succesvol was haar mantra, waarmee ze haar gevoeligheid verbloemde. Maar in een wereld vol prikkels en stress voelde ze zich steeds vaker vastzitten in het keurslijf van zaken, die niets met háar te maken hadden. Na een bijzondere ontmoeting in het groen wist ze het zeker: het roer moest om. En alsof ze er nu pas open voor stond, dacht ze steeds vaker terug aan de vrijheid die ze voelde als kind, wandelend met haar ouders over de hei en het strand. Een beetje saai vond ze dat toen ook. Maar nu weet ze inmiddels hoe belangrijk het is om je leven af en toe on hold te zetten. Ze wist het zeker: de natuur wordt mijn kantoor.

Als ervaringsdeskundige weet Patricia in welke spagaat sensitieve vrouwen en moeders zich in deze tijd bevinden. Veel ballen in de lucht. Het goed willen doen. Het beste willen halen uit iedereen. Ten koste van jezelf. Ook deze doelgroep wil zij graag kennis laten maken met de voedende kracht van het bosbaden. Dat zij ook deskundig is op het gebied van Mindful Wandelcoaching is mooi meegenomen.

KVK-nummer : 82367620
Allet Geertman >

Allet Geertman is een gecertificeerd IVN-natuurgids en Sensikids coach. Als klein meisje was ze altijd in het bos te vinden en voelde ze zich thuis bij alles wat groeit en bloeit. Die betrokkenheid bij de natuur loopt als een rode draad door haar leven, evenals de passie voor onderwijs. Wat is mooier dan kinderen en volwassenen op een ongedwongen manier in aanraking te brengen met de verbindende oerkracht van de natuur en hierdoor met zichzelf?

Forest Guiding is voor Allet dé methode om iedere deelnemer te laten ervaren dat je in de natuur antwoorden kunt krijgen op vragen waar je niet eens van bewust was.

KVK-nummer : 56189958
Lilian Bensdorp >

Lilian Bensdorp-Krijnen is Shinrin-Yoku gids, Mind-Walk trainer en Yoga- en Meditatie docent.

Ooit was Lilian op zoek naar meer balans tussen lichaam en geest. In de kantooromgeving waar ze zich dagelijks bevond, kreeg ze steeds meer het gevoel dat het evenwicht zoek was. Ze had een enorme behoefte om ‘uit haar hoofd’ te stappen.

Door een enthousiaste yogadocent ontstond een fascinatie voor de filosofie erachter. Geïnspireerd volgde zij door de jaren heen een opleiding tot docent Hatha Yoga (balans), Yin Yoga (blokkades opheffen) en Raja Yoga (meditatie). Voor mensen met een zittend beroep een perfecte manier om los van de stoel te komen.

Tijdens een mooie zomer ging ze met haar collega’s de tuin in, voor een yogales. En toen wist ze het ineens: ze wilde naar buiten. Ze had het al eerder gemerkt. Iedere keer als ze in de natuur was geweest, kwam ze anders thuis. Alsof ze tot een kern kwam.

Groen, rust en ruimte, ze kon er niet meer aan voorbij. Door te gaan wonen in Schoorl kwam een droom uit. Eindelijk in haar element.

Tijdens de opleiding Mind-Walk kwam veel samen van waar ze al eerder mee bezig was geweest, een combinatie van aandachtig wandelen, yoga, meditatie, ademhaling en tai chi. En tijdens de opleiding intuïtief Shinrin-Yoku gids leerde ze door bewust te vertragen haar zintuigen openstellen voor wat haar precies raakt als ze in de natuur is. Twee methodieken die elkaar perfect aanvullen.

Bij het Bostherapiecentrum richt ze zich vooral op het aanbieden van Mind-Walk wandelingen voor volwassenen in verschillende varianten: een serie van 5 of 10 trainingen, een introductie-wandeling met een thema of stiltewandeling. Ook zijn individuele sessies Natuurcoaching mogelijk, waarin je o.a. een persoonlijk stilleven maakt op basis van wat de natuur je ingeeft.

SAMENWERKING

De kracht van verbinding

Dopersduin >

Het Bostherapiecentrum organiseert een aantal keren per jaar een driedaagse bosretraite en werkt daarbij nauw samen met groepsaccomodatie Dopersduin, gelegen op een prachtige locatie in de Schoorlse duinen. Vanuit deze inspirerende plek vinden de wandelingen plaats en in de avonduren is het er heerlijk ontspannen. Gezamenlijkheid is belangrijk, er wordt samen gegeten, maar er is ook ruimte om even op jezelf te zijn.

Dopersduin website

Staatsbosbeheer >

Het Bostherapiecentrum werkt nauw samen met de boswachters en draagt 10% per deelnemer af aan Staatsbosbeheer in het kader van Support for Nature.
Staatsbosbeheer beheert een kwart van ‘het groene erfgoed’ van Nederland, zo ook de bossen van Schoorl en Bergen, het wandelgebied van het Bostherapiecentrum. Net als voor het Bostherapiecentrum is voor Staatsbosbeheer het bos een plek om optimaal tot verbinding te komen met de natuur en te koesteren. Daarnaast zet men zich in om het bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden.

Staatsbosbeheer website

PWN >

Het Bostherapiecentrum werkt nauw samen met PWN en de boswachters. Er wordt ook een bijdrage aan PWN afgedragen voor dit natuurgebied. PWN beheert in opdracht van de Provincie Noord-Holland ruim 7.300 hectare duingebied, waaronder het Noordhollands Duinreservaat. Daarnaast zorgt PWN voor heerlijk, schoon drinkwater en onderhouden de prachtige duingebieden in Noord-Holland. Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden.

PWN website

IVN >

Het Bostherapiecentrum is lid van het IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Onze gidsen Ingrid, Ton en Allet leerden elkaar kennen tijdens de opleiding voor natuurgids van deze organisatie. Net als het Bostherapiecentrum wil het IVN natuurbeleving en bewustwording van duurzaamheid stimuleren.

IVN website